Săptămâna viitoare, în cadrul CES 2014, YouTube va demonstra streaming video 4K (2160p) - Ultra HD.
Pentru această demonstrație va fi folosit noul codec dezvoltat în exclusivitate de Google, deținătorul YouTube. Cunoscut drept VP9, acest codec gratuit se dorește a fi o alternativă plauzibilă pentru codecul cel mai folosit în prezent pentru continut 4K, H.265. 

VP9 este succesorul standardului VP8 lansat în 2010. Din păcate VP8 nu a avut chiar succesul pe care Google îl aștepta în principal din cauza lipsei suportului hardware. Cea mai cunoscută implementare pentru VP8 este partea de video streaming din Google Hangouts.

De această dată, odată cu VP9, se poate să avem un standard cu o rată de adopție mai mare. Google a avut grijă să implice și parteneri hardware importanți cum ar fi LG, Samsung, Sharp, Sony și Toshiba. Poate chiar mai important decât parteneriatul cu producătorii de televizoare este parteneriatul cu producătorii sau designerii de microprocesoare - Intel, Marvel și ARM deoarece acesta poate duce la suport hardware (codare și decodare) direct în procesor.

În conformitate cu spusele unui reprezentant YouTube, citat de GigaOM, unul dintre principalele avantaje ale VP9 este faptul că folosește o lățime de bandă scăzută.
Ținând cont că aceasta este una dintre principalele probleme ale H.265 putem spune că VP9 are o șansă destul de bună să devină codec-ul preferat în lumea UHDTV.

Din spusele aceluiași reprezentant putem trage concluzia că primele dispozitive cu suport hardware pentru acest codec vor fi PC-urile și dispozitivele mobile. Acestea vor fi urmate începând cu 2015 și de televizoare cu suport nativ hardware pentru VP9.

Sursa: GigaOM