Mai multe site-uri internaționale de review au acordat OLED TV-ului curbat de la LG titlul de referință în calitatea imaginii.
Până acum acest titlu de excelență era rezervat televizoarelor bazate pe plasmă. În ultimii ani a fost câștigat de modelele de top de la Panasonic (VT60, ZT60) sau de legendarul Pioneer Kuro.
Cum industria televizoarelor bazate pe plasmă este aproape moartă, era timpul pentru un înlocuitor. Și se pare că avem un înlocuitor pe măsură.

LG-OLED

LG 55EA980V, așa cum este cunoscut în această zonă a Europei televizorul despre care vorbim, este prima încercare de intrare pe piață a televizoarelor bazate pe tehnologia OLED. Din punct de vedere tehnologic OLED are mai multe lucruri în comun cu plasmele decât cu clasicele LCD-uri LED dar promite să adune părțile pozitive din ambele tehnologii pentru a crea un display suprem. Și se pare că reușeste.

Principalul avantaj al display-urilor bazate pe tehnologia OLED este nivelul de contrast atins. Ca și în cazul plasmelor, fiecare pixel dispune de iluminare proprie. Nu este nevoie de o iluminare de fundal pentru a afișa imaginile ca în cazul LCD-urilor. Fiecare pixel în parte poate fi stins complet iar pixelul imediat vecin poate fi aprins complet fără a fi influențat în vreun fel. Astfel rezultă un negru pur (0 cd/m²) în orice zonă a ecranului, indiferent de restul conținutului afișat și contrast infinit, un nivel la care nu au ajuns nici cele mai performante plasme. Asa cum menționam într-un articol anterior, LG foloseste un aranjament al subpixelilor de tip WRGB.

Printre celelalte puncte forte ale acestui model putem enumera:
› + Unghiuri de vizualizare aproape perfecte
› + Uniformitate perfectă pe orice culoare
› + Timp de răspuns nativ al panel-ului foarte bun (sub 1 ms)
› + Culori vii și un profil THX foarte bine realizat
› + Reflectivitate scăzută față de LCD-uri LED
› + Sistem 3D pasiv fară crosstalk

Un dezavantaj important față de plasme derivă din utilizarea metodei de control "sample-and-hold". Informația afișată de pixeli este statică și se actualizează doar atunci când se schimbă. Această metodă de afișare poate cauza efectul de "motion blur". Efect este mai puțin evident în cazul plasmelor din cauza controlului tip pulse / scan. Tehnica aleasă de LG pentru a combate acest efect nedorit este interpolarea de frame-uri. Implementarea este destul de eficientă dar mai apar uneori și artefacte în scenele cu mișcare rapidă.

Alte aspecte negative mai puțin importante ar fi:
› - Input lag relativ mare (mini 60 ms - 70 ms cu procesarea dezactivată - Game Mode)
› - Rezoluție verticală înjumătățită în modul 3D (normal pentru sistemele 3D pasive)
› - Baza de plastic transparent poate să nu fie pe gustul tuturor
› - Utilitarea ecranului curbat este discutabilă
Un alt aspect negativ foarte important este prețul enorm la care se vinde în acest moment. Sperăm totuși să fie un inconvenient temporar. Semne pentru scăderea prețului există - au existat reduceri permanente semnificative în majoritatea statelor din Europa.

Numele acestui model este diferit în funcție de piața de desfacere:
În Marea Britanie - LG 55EA980W
În restul Europei - LG 55EA980V
În Statele Unite ale Americii - LG 55EA9800

Puteți verifica prețul actualizat pentru modelul de la noi accesând butoanele de mai jos:

Surse (review complet): FlatpanelsHD, DigitalVersus, HDTVtest

LG 55EA980V Reviewed by UHDTV.ro on . Noua referință în calitatea imaginii. Televizorul care oferă cea mai bună calitate a imaginii la ora actuală. Rating: 4.8
Produse evoMAG.ro